Werkgevers

Absenteïsme coaching

We spreken van absenteïsme wanneer een werknemer frequent, al dan niet rechtmatig, afwezig is. Krijg je als werkgever met absenteïsme te maken, dan zijn daar verschillende directe en indirecte kosten aan verbonden. Voor jouw medewerkers heeft de afwezigheid van hun collega invloed op hun gemoedstoestand en kan leiden tot: een daling van de productiviteit, een verlies van motivatie, meer stress door een hogere werklast en soms langere werktijden.

Als werkgever word je geconfronteerd met organisatorische en financiële gevolgen: jouw opdrachten lopen vertraging op, je bent verplicht het werk te herverdelen, je moet vervangers vinden en opleiden voor wie afwezig is; je wordt geconfronteerd met efficiëntie – en kwaliteitsproblemen.

Eén voor één redenen om als werkgever absenteïsme grondig aan te pakken en een ervaren coach van Alternatief in te schakelen.

Bel ons

011 28 83 60

Mail ons

siska.vanthienen@alternatiefvzw.be

Onze aanpak:

Wat?

De oorzaken van absenteïsme kunnen heel divers zijn. Het is belangrijk goed te achterhalen waar de triggers zich bevinden (gezondheid, motivatie, werkomgeving, stress…) zodat er op een gerichte manier gecoacht kan worden.

Hoe? 

Zowel professionele als persoonlijke motivatoren worden binnen dit traject in kaart gebracht via:

 • een analyse van de mentale ingesteldheid van de werknemer
 • een analyse van de taak/rol van de werknemer
 • een analyse van de rol van de organisatie/werkgever


Op basis van grondige analyse wordt een Persoonlijk Ontwikkeling Plan (POP) opgesteld. Dit plan, individueel en op maat, omvat duidelijke doelstellingen, acties én afspraken om het absenteïsme aan te pakken. Om het succes van het POP te verzekeren, zal de coach ervoor zorgen dat de werknemer inzicht heeft in zijn/haar problematiek, zich herkent in het plan en er zelfdragend mee aan de slag gaat.

Onze absenteïsme coaching omvat 4 sessies van 1 uur.

Resultaat:

 • gedreven en gemotiveerde werknemers waarop je kan rekenen
 • betere werksfeer (minder stress en meer samenhorigheid)
 • hogere productiviteit, efficiëntie, kwaliteit en continuïteit

Binnen de absenteïsme coaching kan het interessant zijn om onze werkenergieanalyse in
te zetten. Deze analyse brengt zeer gericht energiebronnen en stressfactoren van een werknemer in kaart en levert concrete aandachtspunten op om de coaching vorm te geven.

Wil je meer weten over Absenteïsme coaching?​

Wij denken graag met je mee om een ondersteuning op maat vorm te geven.

  Onze werking wordt mede mogelijk gemaakt door de financiële steun van VDAB, ESF, de Vlaamse overheid, steden en gemeenten.

  Wij zijn erkend dienstverlener onder de KMO-portefeuille en werken onder de Qfor en WSE kwaliteitslabels

  we helpen je graag

  Contacteer ons