Textile as a service: linnen voor internationale bezoekers UHasselt

Alternatief vzw levert diensten aan bedrijven en organisaties. Dat doen we doorheen verschillende tewerkstellingsprojecten, waar we collega’s coachen en op weg helpen naar een plekje op de reguliere arbeidsmarkt. Eén van die projecten is de strijkwinkel in het hart van welzijnscampus Portavida in Genk. Voor UHasselt realiseren we in totaal 60 linnenpakketten voor de internationale gasten en onderzoekers die de universiteit tijdelijk huisvest.  Voor UHasselt is deze samenwerking een mooi voorbeeld van haar rol als ‘civic’ universiteit, nl. inzetten op o.a. klimaat, duurzaamheid en regionale verbondenheid. De eerste tien pakketjes werden op vrijdag 31 maart 2023 overhandigd.

Textile as a service, kortweg TaaS, is een relatief nieuw concept waarbij een opdrachtgever ontzorgd wordt op het gebied van linnen, textiel en stoffen producten. Het proces is service-gedreven, waarbij elk stukje van de keten onder de loep genomen wordt om de klant optimaal te ondersteunen. Alternatief vzw werkt daarbij op het snijvlak tussen duurzaamheid, kwaliteit en prijs. 

Textiel als service heeft als belangrijk voordeel dat een aantal componenten van het proces gecentraliseerd, gestandaardiseerd en dus goedkoper kunnen verlopen. In de dienstverlening wil dat concreet zeggen dat elke stap van het proces vastgelegd wordt in functie van een duurzame keten. Dat betekent onder andere werken met lokale leveranciers, die lokaal geproduceerd linnen aanleveren waardoor de transportkosten laag blijven en de economie in de regio gesteund wordt. Maar ook: een serviceketen opzetten vanaf de producent, via de groothandelaar, doorheen een lokaal linnenzorgtraject tot bij de klant.

Dat we niet voor de goedkoopste maar wel voor de meest slijtvaste materialen gaan, zorgt ervoor dat de globale projectkost laag blijft. Doordat we werken met mensen uit kansengroepen, zijn we in de mogelijkheid om de kwaliteitscontrole op een permanent hoog niveau te houden én profiteren we van het eergevoel dat onze collega’s in hun werk leggen.

Wil je meer weten over Textile as a Service of heb je een project waarin we iets kunnen betekenen? Mail of bel ons: 089 / 65 02 86 – strijkwinkel@alternatiefvzw.be

waar

je ons
kan
vinden.

niet gevonden

waar
je naar
zoekt?

We helpen je graag verder!

Ons aanbod ontwikkelt zich voortdurend om in te spelen op nieuwe uitdagingen binnen de arbeidscontext. Heb je een andere vraag of nood? Wij denken graag met je mee om een ondersteuning op maat vorm te geven.

Onze werking wordt mede mogelijk gemaakt door de financiële steun van VDAB, ESF, de Vlaamse overheid, steden en gemeenten.

Wij zijn erkend dienstverlener onder de KMO-portefeuille en werken onder de Qfor en WSE kwaliteitslabels

we helpen je graag

Contacteer ons