Alternatief vzw en Stad Genk zetten in op sociale economie tijdens vluchtelingencrisis

By Siska Van Thienen

In het kader van de Oekraïense vluchtelingencrisis deed de stad Genk een beroep op maatwerkbedrijf Alternatief vzw. Het maatwerkbedrijf leverde maandenlang maaltijden aan de bewoners van het lokale opvanginitiatief van Keroma-Techniek nv. De enthousiaste ploeg van het horecacentrum van Alternatief vzw bereidt en levert ook al jaren de maaltijden voor de Genkenaren aan de dienstencentra, mede gefinancierd door OCMW Genk. Deze gemeenschappelijke maaltijden betekenen een grote meerwaarde voor de stad Genk en haar inwoners.

De vraag voor de samenwerking met Alternatief vzw kwam er vanuit de coördinerende rol van de stad Genk voor de vluchtelingenopvang op de site van Keroma-Techniek nv. Permanent overleg tussen de stakeholders garandeerde iedere dag voldoende maaltijden van hoge kwaliteit voor onze gasten. In de mate van het mogelijke werd er rekening gehouden met hun gewoontes en gebruiken.

Op het hoogtepunt leverde Alternatief vzw dagelijks drie maaltijden aan 70 personen, ook tijdens het weekend. De doelgroepmedewerkers van Alternatief vzw toonden een enorme flexibiliteit om dit te realiseren, maar zijn blij om dit initiatief mee op poten te hebben gezet. Het aantal bewoners van het opvangcentrum daalde ondertussen, omdat een groot deel al zelfstandig woont. Het initiatief werd eind september 2022 stopgezet. De overgebleven bewoners koken voortaan zelf hun maaltijden in de twee keukens die voor hen voorzien zijn.

Ook nu realiseerde het gezamenlijk engagement vanuit lokale economie en het stadsbestuur weer een mooie en vlotte verbinding.

waar

je ons
kan
vinden.

niet gevonden

waar
je naar
zoekt?

We helpen je graag verder!

Ons aanbod ontwikkelt zich voortdurend om in te spelen op nieuwe uitdagingen binnen de arbeidscontext. Heb je een andere vraag of nood? Wij denken graag met je mee om een ondersteuning op maat vorm te geven.

Onze werking wordt mede mogelijk gemaakt door de financiële steun van VDAB, ESF, de Vlaamse overheid, steden en gemeenten.

Wij zijn erkend dienstverlener onder de KMO-portefeuille en werken onder de Qfor en WSE kwaliteitslabels

we helpen je graag

Contacteer ons