Circulaire Hub “Impact Vanuit Genk” inspireert Genkse ondernemers

Op 9 november 2023 verzamelde een diverse groep stakeholders in Genk voor een inspirerend evenement, georganiseerd door de circulaire hub “Impact Vanuit Genk”. Dit is een samenwerking tussen sociale economie, reguliere economie en de lokale overheid, waarin de deelnemers werken aan het bevorderen van circulaire en sociale economie in de regio.

Impact Vanuit Genk is een samenwerkingsverband tussen Stad Genk, Alternatief, Kritayuga, Vereniging Industriëlen Genk (VIG), ZOG Genk, In-Z en Poetskracht. De hub is opgericht met als doel de circulaire en sociale economie te bevorderen in de regio Genk, met een focus op diverse sectoren die bijdragen aan een duurzamere samenleving. De focus ligt op sociale impact in verschillende sectoren, waaronder horeca, de poetssector, energiebewust leven en wonen, zorg en welzijn, een circulaire kunststofhub, slimme maakindustrie, en mentoring en coaching. Sociale-economiebedrijven spelen een cruciale rol bij het realiseren van deze doelstellingen.

Professor Kris Vander Velpen, directeur Executive Education aan de Flanders Business School en verbonden aan Alternatief vzw, is de mede-bezieler van het project. Hij benadrukte het belang van ESG (Environmental, Social, and Governance) in de context van de circulaire economie: “Het is bemoedigend dat in samenwerking met de lokale overheid, de sociale organisaties en geëngageerde ondernemers de hub er toch al in geslaagd is om bijkomende tewerkstelling te creeren vanuit een ESG visie.“

En dat kwam ook tot uiting in het programma. De introductie werd verzorgd door schepenen Sara Roncada (Sociaal Welzijn) en Yilmaz Kurtal (Werk en Financiën). Schepen Roncada: “Portavida, de Welzijnssite in Genk, was het decor voor een bijzonder event. Daar smelten welzijnsorganisaties en sociale economie samen tot een boeiend geheel. Het doel van dit event? De banden met de reguliere economie aantrekken en samen een nieuwe dimensie van welzijn en samenwerking verkennen.” Schepen Kurtal voegt daaraan toe: “Stad Genk neemt sociale economie mee in haar aanbestedingsbeleid. De stad investeerde het afgelopen jaar 1,4 miljoen euro in opdrachten voor de sociale economie. Daardoor dragen we als gemeenschap bij aan tewerkstellingskansen voor Genkenaren met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

Inhoudelijk kregen de deelnemers een duurzame blik achter de schermen met inzichten van organisaties Peeters-Govers, Nitto, BNP Paribas, VBO-FEB en Graydoncreditsafe. Na de keynote door Kris Vander Velpen mocht Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder van VKW Limburg, de dag afsluiten.  

Dat het event een succes was, kon afgemeten worden aan de interactie tussen de deelnemers en de positieve commentaren achteraf. Alle leden van Impact vanuit Genk waren aanwezig, net als een aantal prominente ondernemers uit het Genkse bedrijfsleven én het merendeel van de lokale organisaties uit de wereld van de sociale economie. Deze mix zorgde voor de nodige animo én wisselwerking tussen reguliere en sociale economie. En net dat is de missie van Impact Vanuit Genk: verder bouwen aan nieuwe verbanden in het duurzame, sociale en circulaire landschap.  

De partners kijken alvast uit naar de verdere betrokkenheid van de gemeenschap en het bereiken van tastbare resultaten op het gebied van circulaire en sociale economie.

waar

je ons
kan
vinden.

niet gevonden

waar
je naar
zoekt?

We helpen je graag verder!

Ons aanbod ontwikkelt zich voortdurend om in te spelen op nieuwe uitdagingen binnen de arbeidscontext. Heb je een andere vraag of nood? Wij denken graag met je mee om een ondersteuning op maat vorm te geven.

Onze werking wordt mede mogelijk gemaakt door de financiële steun van VDAB, ESF, de Vlaamse overheid, steden en gemeenten.

Wij zijn erkend dienstverlener onder de KMO-portefeuille en werken onder de Qfor en WSE kwaliteitslabels

we helpen je graag

Contacteer ons